Uncategorized

DİFERANSİYEL NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

DİFERANSİYEL

Bir araba sahibiyseniz, muhtemelen “diferansiyel” terimini duymuşsunuzdur. Peki bunun ne olduğunu ve aracınızın performansı için neden önemli olduğunu biliyor musunuz? Bu yazımızda, diferansiyeli anlatacağız.

Basitçe ifade etmek gerekirse diferansiyel, motorun torkunu tekerleklere ileten bir sistemdir. Diferansiyel, gücü motordan alır ve bölerek tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlar.

 

Peki neden tekerleklerin birbirinden farklı hızlarda dönmesini isteriz?

Çöp şiş çubuklarından yapılmış aksları olan ve bu akslara vidalanmış süt şişesi kapaklı tekerlekleri olan bir karton kutu araba hayal edin. İstediğiniz kadar ileri geri sürebilirsiniz. Serbestçe ve sorunsuz bir şekilde ilerleyecektir. Köşeleri dönerken, her tekerlek diğerinden bağımsız olarak dönebildiği için sorun yaşamayacaksınız. Şimdi tekerlekleri çöp şiş aksa yapıştırmayı deneyin. Köşeleri dönmeye çalışırken tekerleklerin artık zeminde kaydığını fark edeceksiniz. Bunun nedeni, tekerleklerin her birinin farklı bir mesafe kat etmesi gerektiği, ancak tek bir aks üzerinde birbirine kilitlenmiş olmasıdır.

Bir adım ileri gidelim. Bu kilitli tekerleklerle 2 tonluk bir aracı 100 km/saat hızda döndürmeye çalıştığınızı hayal edin. Tekerlekler sadece dönme hareketi sonucu oluşan merkezkaç kuvvetiyle başa çıkmakla kalmıyor aynı zamanda aracın ağırlığıyla asfalta doğru itiliyor. Bu kuvvetler aracın tüm yapısına muazzam bir yük bindirmektedir.

Böyle bir durumda prototip arabamız, yüksek hızlarda sorunsuz ve güvenli bir şekilde dönüş yapmakta zorlanacaktır.

Bir yanıt yazın